Nieuws

Warmtepomp de standaard in 2026.

Vanaf 2026 zal een hybride warmtepomp een standaard worden voor het verwarmen van woningen. Dit zal een verplichte vervanging worden van de cv-ketel. Naast een hybride warmtepomp zou dit ook een elektrische warmtepomp kunnen zijn. De overheid zal een subsidie uittrekken van 150 miljoen euro voor de aanschaf van een warmtepomp tot en met 2030. Wanneer mensen in de toekomst een cv-installatie moeten vervangen, moeten zij overstappen op een duurzamer alternatief. Het kabinet wil hiermee voor installeurs, leveranciers en woning- en gebouweigenaren duidelijkheid bieden.

Wat is een hybride waterpomp?

Een hybride waterpomp is een combinatie van een warmtepomp en een gasgestookte cv-ketel. Een warmtepomp maakt gebruik van energie uit de buitenlucht, denk aan zonnewarmte, bodemwater, grondwater en zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De ketel springt aan wanneer het buiten koud is en zorgt voor warm tapwater. Het aardgasgebruik daalt hierdoor ongeveer met 60%. U kunt kiezen voor om een warmtepomp naast de huidige ketel te plaatsen of u kunt een volledig hybride warmtepomp aanschaffen. De hybride warmtepomp bestaat uit een ketel en een warmtepomp. Wanneer u een nieuwere ketel heeft kunt u hier een warmtepomp bij installeren. Zo gaat u over tot een hybride systeem.

Heeft u een matig geïsoleerd huis? Geen zorgen, ook voor deze huizen is een hybride warmtepomp mogelijk. Het is wel belangrijk om te weten dat hoe beter het huis geïsoleerd is, hoe beter de installatie werkt.

TIP: Ga na of u uw huis nóg beter kunt isoleren. Dit zal kosten besparen.

Kabinet reserveert geld voor subsidie aanschaf waterpomp

Het kabinet heeft aangegeven dat er een subsidie gereserveerd wordt voor de aanschaf van een (hybride) waterpomp om de ontwikkeling van de nieuwe techniek te ondersteunen. Tot en met 2030 heeft het kabinet 150 miljoen euro per jaar gereserveerd. Dit met als reden om woningeigenaren te ondersteunen bij de aanschaf van een warmtepomp.

Is een hybride warmtepomp geschikt voor elk huis?

Elk huis is anders dus het kan zijn dat uw huis niet geschikt is voor een hybride warmtepomp. Dit hangt af van het huis en de gebruikssituatie welke duurzame warmteoplossing het meest geschikt is. Wilt u meer informatie of u laten voorlichten over wat de beste oplossing is voor uw woning? Neem vrijblijvend contact op met de adviseurs van Putman Installaties.  

""
Onze kijk op jouw installatie-uitdaging weten?
Onze kijk op jouw installatie-uitdaging weten? Wij beantwoorden jouw vragen graag.