Nieuws

Stijgende energieprijzen… wat dacht u van een zonneboiler?.

Nu aardgas steeds duurder wordt, is het goed om de voordelen van een zonneboiler onder de loep te nemen. Wat doet een zonneboiler precies? Wat levert het op? En wat kan het voor u betekenen? Misschien komt u wel in aanmerking voor 20% investeringssubsidie!

Lagere energiekosten

Wilt u een lagere energiefactuur? Heeft u dan wel eens overwogen om een zonneboiler aan te schaffen? Het verwarmen van uw woning of bedrijfspand kan duurzamer, milieuvriendelijker én voordeliger met een zonneboiler. Deze investering levert aanzienlijk winst op. U moet uitgaan van een aanschafkosten tussen de €2000,- en €3500,-. Gemiddeld doet u wel zo’n 25 jaar met uw zonneboiler en bespaart u ongeveer de helft aan energiekosten! Het voordeel zit ‘m in de hoeveelheid watergebruik; hoe meer warm water u verbruikt, des te interessanter een zonneboiler is. De overheid wil deze verduurzaming ook alleen maar stimuleren, daarom is er een subsidieregeling voor zonneboilers voor woningeigenaren.

Wat doet een zonneboiler

De naam zegt het eigenlijk al, een zonneboiler gebruikt zonlicht om water te verwarmen. De complexiteit zit meer in de verschillende systemen en verschillende type collectors waarmee het water voor uw huis of bedrijfspand kan worden verwarmd. Een zonneboiler is opgebouwd uit een zonnecollector, een pomp, leidingen naar het voorraadvat, een voorraadvat met verwarmd kraanwater en een naverwarmer. Er komen steeds meer moderne geavanceerde zonneboilers op de markt, maar de voornaamste collectors die in Nederland worden geplaatst zijn de:

  1. Vlakke-plaatcollector (ook wel de conventionele zonneboiler)
  2. Vacuümbuiscollector (rij glazen buizen die naast elkaar liggen)

Een vacuümbuiscollector benut het zonlicht effectiever dan een vlakke-plaatcollector. Daarnaast zit het verschil in effectiviteit van een zonneboiler ook in het type systeem van de boiler.

  1. Drukgevuld systeem (wordt voor gekozen als de collector niet vlak boven het voorraadvat zit)
  2. Terugloopsysteem (goedkoper in onderhoud dan een drukgevuld systeem)
  3. Compact systeem (ideaal als u niet veel ruimte heeft)
  4. Combi-systeem (voor zowel het verwarmen van uw water als uw huis)

Zonneboiler combineren met een warmtepomp

In combinatie met een warmtepomp levert een zonneboiler vooral hoog rendement op bij een nieuwbouwproject of grondige renovatie waarbij de ruimte goed geïsoleerd is en beschikt over een lage temperatuurverwarming (denk aan vloer- of wandverwarming). In de zonnige seizoenen zorgt de zonneboiler grotendeels voor het warme water terwijl in de wintermaanden de warmtepomp die taak juist voor het grootste gedeelte overneemt. Dat betekent dat de twee verschillende warmtesystemen elkaar zodanig aanvullen dat u door het hele jaar heen gebruik maakt van duurzame energie. En wist u dat dit systeem ook geschikt is om uw woning of bedrijfspand te koelen? Dat scheelt u weer een investering in een airco!

Putman BV is uw installateur voor zonneboilers

Heeft u interesse in (het plaatsen van) een zonneboiler? Of wilt u meer informatie over een optimaal rendement? Neem dan vrijblijvend contact op met de adviseurs van Putman BV. Zij helpen u graag verder!

""
Onze kijk op jouw installatie-uitdaging weten?
Onze kijk op jouw installatie-uitdaging weten? Wij beantwoorden jouw vragen graag.