Nieuws

Wij zijn klaar voor de gasketelwet.

De deadline voor het invoeren van de Gasketelwet is al vier keer uitgesteld, maar nu lijkt het erop dat de startdatum écht vaststaat. Minister de Jonge heeft aan Techniek Nederland bevestigd dat per 1 januari 2023 de Gasketelwet (CO-certificering) ingaat. Wij hebben ondertussen al onze monteurs opgeleid en de procedures geïmplementeerd. Putman BV is klaar voor de Gasketelwet!

Minister de Jonge heeft antwoord gegeven aan Techniek Nederland

De voorzitter van Techniek Nederland, Doekle Terpstra, heeft meermaals zijn zorgen rondom de Gasketelwet geuit. Zo zei hij; “Ondeugdelijke gastoestellen zijn levensgevaarlijk. Er zijn nog ieder jaar slachtoffers te betreuren door CO-vergiftiging. Het kan zo niet langer.” Het wettelijk stelsel wat de Rijksoverheid hiervoor heeft opgesteld is meermaals van startdatum gewijzigd. Om meer druk op de ketel te zetten heeft Terpstra in zijn brief van 3 juni 2022 aan minister De Jonge gevraagd om daadkracht te tonen.

“Op 1 januari 2023 moet de volledige invoering van de Gasketelwet een feit zijn, inclusief handhaving en publieksvoorlichting.”

Inmiddels heeft De Jonge gereageerd en bevestigd dat de startdatum van de Gasketelwet onveranderd blijft. Dat betekent dat per 1 januari 2023 de wet eindelijk ingaat. Daar zijn wij heel blij mee, want dat zorgt voor meer veiligheid en beschermt ons vakmanschap.

Waarom gaat de Gasketelwet in?

Uit het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar koolmonoxideongevallen is gebleken dat maar liefst 46% van de ongevallen gebeurt met een cv-installatie. Meestal wordt gedacht dat dit wordt veroorzaakt door oude geisers of slecht onderhouden toestellen die te veel koolmonoxide zouden produceren. Niets is minder waar. Het merendeel van de ongevallen is veroorzaakt door moderne en goed onderhouden cv-installaties. Om die reden is 1 oktober 2020 de Gasketelwet in het leven geroepen met als doel: veiligere installaties en minder slachtoffers.  

Wat houdt de Gasketelwet in?

De Gasketelwet schrijft voor dat bedrijven die gasketels installeren of onderhouden een verplichte certificering moeten hebben volgens de certificeringsschema’s van InstallQ, KIWA of de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK). Bedrijven die na 1 januari 2023 geen geldig certificaat hebben, mogen deze werkzaamheden dan niet meer uitvoeren en zijn in overtreding wanneer ze dat wel doen. Ook wie opdracht geeft aan een niet gecertificeerd bedrijf is in overtreding. Dat betekent dat opdrachtgevers zoals woning- en gebouweigenaren, maar bijvoorbeeld ook huurders en verhuurders, er goed op moeten letten dat ze een gecertificeerd bedrijf inschakelen.

Centraal Techniek Nederland benadrukt belang van certificering

De Gasketelwet (CO-certificering) verplicht bedrijven en vakmensen gecertificeerd te zijn, maar hoe weet je nu dat een bedrijf officieel gecertificeerd is? Het Centraal Register Techniek maakt zich sterk voor het beschermen van vakmanschap en brengt in kaart wie officieel voldoet aan het vakmanschap in de technieksector. Met het Vakpaspoort die zij hebben ontwikkeld, is te zien welke bedrijven officieel gecertificeerd zijn en dus voldoen aan de Gasketelwet.

Putman BV staat geregistreerd als officieel gecertificeerd

Putman BV voldoet officieel aan de bedrijfskwalificaties voor de Gasketelwet. Onze monteurs zijn opgeleid en de procedures zijn geïmplementeerd. Met de bijbehorende officiële certificering staan we automatisch geregistreerd in het Centraal Register Techniek en zijn we daardoor vindbaar voor klanten. Je vindt ons onder Vakbedrijven, die bedrijfspagina laat gelijk zien onder welke vakgebieden wij gecertificeerd zijn. Meer weten? Of heb je vragen hierover? Neem dan vrijblijvend contact op met

""
Onze kijk op jouw installatie-uitdaging weten?
Onze kijk op jouw installatie-uitdaging weten? Wij beantwoorden jouw vragen graag.