Nieuws

Hoe staat het met het binnenklimaat? Heeft het ecodesign keurmerk gevolg voor u?.

Heeft u te maken met een oude open haard of kachel? Dan wordt het misschien wel tijd om deze te renoveren of te vervangen. Sinds januari 2022 gelden namelijk strengere eisen voor haarden en kachels, omwille van uw gezondheid, het milieu en het binnenklimaat in uw bedrijfspand of woning. Duurzaamheid en duurzame innovatie is een belangrijke pijler in het beleid van Putman. Er zijn dan ook vele duurzame verwarmingsmogelijkheden ter vervanging van een hout open haard of kachel.

Uitstoot klassieke hout open haard vervuilt binnenklimaat

Een klassieke open haard is de minst efficiënte manier van hout stoken binnenshuis. Daarbij is deze ouderwetse manier van verwarmen ook nog eens de meest vervuilende manier om een ruimte te verwarmen, omdat veel vervuilende fijnstof binnenshuis achterblijft. Het zal u verbazen hoe groot de schade hiervan is. Om u een vergelijking te geven: de uitstoot van een open haard is ongeveer gelijk aan de uitstoot van een vrachtwagen die 580km heeft afgelegd. Oftewel, deze verouderde stookvorm is echt niet meer van deze tijd.

Ecodesign de nieuwe norm voor energiebezuiniging

De Europese Commisie wil de milieubelasting van bepaalde producten terugdringen. Daarvoor hebben ze ‘eisen inzake ecologisch ontwerp’ opgesteld onder de naam ‘Eco-design’. Dat betekent dat de producten die onder dat lijstje vallen aan regels moeten voldoen met betrekking tot de energie-efficiëntie. De Ecodesign-vereisten worden aangevuld met verplichte energie-etiketteringsvereisten. Zo geldt voor toestellen voor lokale ruimteverwarming dat ze aan de volgende eisen moeten voldoen:

  • Toestellen met een open voorkant die vaste brandstoffen gebruiken moeten een seizoensgebonden energie-efficiëntie hebben van minimaal 30%.
  • Toestellen met een gesloten voorkant die andere vaste brandstoffen dan houtpallets gebruiken moeten een seizoensgebonden energie-efficiëntie hebben van minimaal 65%.
  • Toestellen met een gesloten voorkant die vaste brandstoffen in de vorm van houtpallets gebruiken moeten een seizoensgebonden energie-efficiëntie hebben van minimaal 79%.

Wat betreft de uitstoot van fijnstof, ook wel bekend als PM-uitstoot (Particulate Matter), geldt:

  • Toestellen met een open voorkant die vaste brandstoffen gebruiken, mag de PM-uitstoot maximaal 50 mg/m3bij 13 % O2
  • Toestellen met een gesloten voorkant die andere vaste brandstoffen dan houtpallets gebruiken mag de PM-uitstoot maximaal 40 mg/m3bij 13 % O2
  • Toestellen met een gesloten voorkant die vaste brandstoffen in de vorm van houtpallets gebruiken mag de PM-uitstoot maximaal 20 mg/m3bij 13 % O2

Grotendeels voldoen de oude toestellen voor lokale ruimteverwarming niet aan de nieuwe richtlijnen. Het doel is daarom om verouderde kachels en open haarden uit te faseren, en alle nieuwe toestellen te voorzien van het nieuwe Ecodesign keurmerk. (Niet te verwarren met de CE-normen t.b.v. de Europese typekeur.)

Subsidie beschikbaar voor vervangen houtkachels en open haarden

Moet u een rookkanaal verwijderen? Of een oude open haard vervangen voor een schonere, moderne kachel? Dan kan het zijn dat er een subsidie voor aan te vragen valt. Nu het nieuwe keurmerk van kracht is gegaan, is dit een belangrijk agendapunt voor verschillende gemeenten geworden. Steeds meer gemeenten willen er dan ook op aansturen dat oude houtkachels en open haarden verdwijnen. Ter compensatie hebben verschillende gemeente hiervoor een subsidieregeling opgesteld. Bijvoorbeeld voor het vervangen van een oude houtkachel of open haard door een moderne kachel of pelletkachel. Per gemeente verschillen de acties en regelingen rondom dit vraagstuk. U kunt daarom het beste bij de desbetreffende gemeente naar de voorwaarden van mogelijke subsidieregelingen vragen.  

Kies voor duurzaam verwarmen van het binnenklimaat

Open haarden en kachels stralen een authentieke sfeer uit. Gelukkig zijn er tal van duurzame en gezonde alternatieven om het binnenklimaat te verwarmen en comfortabel te maken. Mede door onze jarenlange ervaring en het feit dat wij werken met de nieuwste technieken kunnen we u goed adviseren op het gebied van warmte en techniek. Dus wilt u meer informatie of advies voor uw haard of kachel? Neem dan vrijblijvend contact op met de adviseurs van Putman Installaties.

""
Onze kijk op jouw installatie-uitdaging weten?
Onze kijk op jouw installatie-uitdaging weten? Wij beantwoorden jouw vragen graag.