Nieuws

Eén op vijf Nederlandse huishoudens heeft airco.

Vorig jaar bleek uit onderzoek dat 1 op de 5 Nederlandse huishoudens één of meerdere airco’s in huis heeft. Het leek een heuse trend die uit Amerika kwam overwaaien, waar maar liefst 90% van de huishoudens het in hun leefstijl heeft opgenomen. Met de stijgende temperaturen schaffen steeds meer mensen een airco aan. Toch wordt het onderhoud van een airco vaak vergeten. Onderhoud is niet alleen belangrijk voor het behoud van de airco, maar zorgt ook voor een efficiënt energiegebruik.

Soorten airco’s: mobiele airco of Split Unit

In het onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal (dat werd uitgevoerd door Motivaction), kwam naar In het onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal (dat werd uitgevoerd door Motivaction), kwam naar voren dat 56% van de Nederlandse airco bezitters een mobiele airco heeft. Het andere deel heeft een vaste Split Unit hangen. Voor een mobiele airco heb je geen monteur nodig, die kun je zelf neerzetten. Daarentegen mag een Split Unit alleen door een diplomeerde monteur geplaatst worden. Het installeren van een Split Unit vraagt namelijk de nodige technische kennis. Een monteur geeft bij het installeren gelijk advies over kwaliteitsbehoud van de airco.

Houd de warmte buiten

Overdag is het van belang dat je ramen en deuren gesloten houdt als de airco aanstaat. Hoe meer warmte van buiten naar binnen komt, des te meer energie de airco verbruikt. Dat is niet alleen nadelig voor de energierekening, maar ook voor het milieu. Als een ruimte eenmaal gekoeld is, draait de compressor bij moderne airco’s op een heel laag niveau. Dan is het enkel een kwestie van warme lucht afvoeren en hoeft de airco niet meer op volle toeren draaien om de ruimte koel te krijgen. Vanuit dat opzicht is het ook voordeliger om de airco constant aan te laten staan in plaats van het tussendoor uit te schakelen

Airco onderhoud zorgt voor zuinig en duurzaam verbruik

Een Split Unit airco moet regelmatig schoongemaakt worden, zodat hij zuinig en goed blijft werken. De onderhoudsmonteurs van Putman BV komen op aanvraag langs om het onderhoud uit te voeren. Misschien is er wel een lek of moet het koudemiddel bijgevuld worden. Of is er een geluidsoverlast wat makkelijk verholpen kan worden door een schoonmaakbeurt. Het koudemiddel in een airconditioning zorgt ervoor dat het apparaat de lucht kan koelen. Per jaar verbruikt een airco zo’n 10%. Die afname merk je nauwelijks. Toch is het van belang dat het koelmiddel op pijl wordt gehouden door een deskundige monteur om zo schade aan de airconditioning te voorkomen.

Impact van koudemiddelen voor de airco

Het is bekend dat een hoog aantal koudemiddelen een negatieve impact op het klimaat hebben. Inmiddels is er een hele nieuwe generatie koudemiddelen die gepromoot worden als milieuvriendelijke oplossing om aan de klimaatdoelen te voldoen. De installateurs die het koudemiddel bijvullen, alles van de materialen en middelen die zij gebruiken. Doordat Putman BV het STEK-keurmerk draagt ben je bij ons verzekerd van de gestelde kwaliteitsnormen.

Airco aanschaffen of een onderhoud inplannen? Maak een afspraak!

Meer weten? Of wil je een afspraak maken voor het onderhoud van de airconditioning bij jou op kantoor of thuis? Neem dan vrijblijvend contact op met de adviseurs van Putman Installaties.

""
Onze kijk op jouw installatie-uitdaging weten?
Onze kijk op jouw installatie-uitdaging weten? Wij beantwoorden jouw vragen graag.