Nieuws

De belangrijkste installatietrends voor 2024.

Bij de start van het nieuwe jaar kijken we uit naar de veranderingen die ons te wachten staan, vooral in de installatietechniek. Wij zetten de belangrijkste installatietrends voor 2024 voor jou op een rijtje.

Trend 1: Duurzame energieoplossingen

De grootste trend voor 2024 in de installatietechniek is voornamelijk verduurzaming. Wij omarmen deze trends door ons te richten op duurzame energieoplossingen, zoals zonne-energie en warmtepompsystemen. Het investeren in hoogwaardige technologieën hiervoor is dan ook cruciaal. Dit zorgt ervoor dat we niet alleen de ecologische voetafdruk verminderen, maar ook zorgen voor kostenefficiënte oplossingen voor op lange termijn.

Trend 2: Slimme technologieën zoals BIM worden steeds populairder

Afgelopen periode heeft BIM (Building Information Modeling) een grote groei doorgemaakt en is deze technologie niet meer weg te denken in de bouwsector. De komst van deze technologie heeft de installatietechniek naar een hoger niveau gebracht. Van het ontwerpen van HVAC-systemen (heating, ventilation & airconditioning) tot het optimaliseren van elektronische installaties. BIM heeft meerdere voordelen:

  • Toename van efficiëntie in ontwerp en planning
  • Gedetailleerde inventarislijsten en begrotingen hiervoor genereren
  • Verschillende onderhouds- en exploitatievoordelen
  • Het samenwerken met externe partijen (zoals architecten) gemakkelijker maken.

Trend 3: Nieuwe warmtewet

Op 1 juli 2024 treedt er een nieuwe wet in werking met betrekking tot de collectieve warmtevoorziening, ook bekend als de warmtewet 2. Deze nieuwe wet geeft de gemeente de verantwoordelijkheid en bevoegdheid om te beslissen waar en wanneer collectieve warmtevoorzieningen worden geïmplementeerd. Het voornaamste doel van deze wetgeving is het stimuleren van de verduurzaming van woningen én gebouwen. Vanaf 2025 zullen er veel veranderingen plaatsvinden in de tariefregulering, waarbij de warmteprijs wordt losgekoppeld van de gasprijs.

Trend 4: Ontwikkeling van de installatiebranche

Ondanks een periode van groei staat de installatiesector voor een lichte krimp in 2024 en 2025, met een verwachte afname van 1%. De afname in bouwactiviteit in de utiliteitsbouw wordt toegeschreven aan de stijgende rentetarieven en hoge materiaalprijzen, wat zorgt voor minder installatiewerk. Ondanks de verwachte krimp in nieuwbouwwoningen in 2024, door een afname in vergunningen als gevolg van de stijgende hypotheekrente, blijft de behoefte aan minstens 1 miljoen nieuwe woningen tegen 2030 bestaan. De renovatie van bestaande woningen compenseert deze daling, wat resulteert in een lichte groei van het totale installatievolume in de woningbouw in de komende jaren.

Verduurzamen in 2024 met Putman BV

Bij Putman BV anticiperen onze professionals op de trends van 2024. Wij beschikken niet alleen over jarenlange kennis, maar ook over een groot team specialisten dat een slimme kijk heeft op duurzaamheid en innovatie. Neem gerust contact op met onze specialisten en kijk wat wij voor jou kunnen betekenen.

""
Onze kijk op jouw installatie-uitdaging weten?
Onze kijk op jouw installatie-uitdaging weten? Wij beantwoorden jouw vragen graag.