Nieuws

Aanvoertemperatuur terugdraaien is duurzaam.

De koude dagen komen er weer aan en dat betekent dat de verwarming weer aan gaat, maar de stijgende gasprijzen zorgt bij velen voor verandering in het stoken. Veel huishoudens draaien de aanvoertemperatuur terug om snel en goedkoop te besparen op aardgas. Het terugdraaien van de aanvoertemperatuur van de ketel kan ook handig zijn om erachter te komen of je woning warmtepompproof is. En wanneer je huis warmepompproof is, zul je nóg meer kosten besparen. 

Inflatie in de gasprijzen

Koude dagen en warmte in huis zorgen voor hoge gasrekeningen. Uit onderzoek is gebleken dat velen de verwarming bij een temperatuur van 13,9 graden al aanzetten. Toch zullen veel huishoudens twee keer nadenken voordat ze de temperatuur van hun cv-ketel hoger zetten. We weten allemaal dat de gasprijzen de afgelopen tijd flink gestegen zijn. De prijs van gas op de gasbeurs liggen op dit moment op 1,84 euro per kuub, dat is hoger dan het niveau van een jaar geleden.

Veel energieleveranciers moeten het gas voor een veel hogere prijs inkopen. Dit zal ervoor zorgen dat veel Nederlandse huishoudens de prijsstijging zullen voelen. De inflatie van de gasprijzen heeft een indirect verband met de oorlog in Oekraïne.

Aanvoertemperatuur van een cv-ketel

Als een huishouden geld wil besparen op de kosten van hun gasverbruik zien we steeds vaker dat ze gebruik maken van het terugdraaien van de aanvoertemperatuur van hun cv-ketel. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk? De cv-ketel regelt de temperatuur van het water dat naar je verwarming gaat met de ketelthermostaat. Bij moderne ketels kan je tot maximaal 80 graden aanvoeren, bij oude ketels is dat zelfs nog 90 graden. Wanneer de aanvoertemperatuur van de cv-ketel wordt teruggedraaid betekent dat er minder warm water in de verwarming terecht komt. Door een lagere temperatuur in je verwarming te pompen zul je dus kosten besparen.

Door het aanpassen van de aanvoertemperatuur kan het balans afwijken in een cv-systeem. Dit kan opgelost worden door een waterzijde installatie te regelen. Let op: de aanvoertemperatuur van de verwarming staat los van de warmte die een cv-ketel levert voor de kraan.

Putman BV helpt met verduurzamen

Ben je in bezit van een ketel en wil je ook geld besparen door de aanvoertemperatuur terug te draaien? Neem dan contact met ons op voor advies hierin. Elk toestel en elke woning is namelijk anders waardoor je niet zomaar aan de knoppen van je cv-ketel kan draaien. Putman BV staat voor je klaar om de aanvoertemperatuur aan te passen en advies te geven over andere besparingsmogelijkheden.

Maak een afspraak

Meer weten? Neem dan vrijblijvend contact op met de adviseurs van Putman BV Installaties.

""
Onze kijk op jouw installatie-uitdaging weten?
Onze kijk op jouw installatie-uitdaging weten? Wij beantwoorden jouw vragen graag.